Για πολλούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες, η απόφαση να αφαιρέσουν τους φρονιμίτες σας μπορεί να είναι μεγάλη. Ίσως ο οδοντίατρός σας να σας είπε ότι πρέπει να το κάνετε ή οι γονείς σας και άλλα μέλη της οικογένειάς σας έχουν υποβληθεί σε εξαγωγή. Τι πρέπει να περιμένετε; Η εξαγωγή φρονιμιτών δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μπορεί να ακούγεται και η διαδικασία, καθώς και η ανάκτηση, μπορεί να είναι απρόσκοπτη όταν είστε καλά ενημερωμένοι.
Τι είναι τα δόντια σοφίας;
Οι φρονιμίτες είναι οι τρίτοι γομφίοι. Τυπικά, αυτοί οι γομφίοι έρχονται κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή εάν δεν εξαχθούν πριν από αυτό. Αυτοί οι γομφίοι κάθονται σε όλη τη διαδρομή στο πίσω μέρος του στόματός σας, τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο. Δεν χρειάζεστε αυτά τα επιπλέον δόντια, καθώς μπορείτε να μασάτε και να επεξεργάζεστε σωστά την τροφή χωρίς αυτά. Εάν όντως μεγαλώσουν και έρθουν υγιείς, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μάσησης.
Πότε πρέπει να αφαιρεθούν τα δόντια σοφίας;
Η αφαίρεση των φρονιμιτών είναι ευεργετική σε πολλές περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές, αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της εφηβείας σας προτού αναδυθούν οι φρονιμίτες από την επιφάνεια των ούλων. Ένας λόγος που αφαιρούνται τόσο συχνά είναι επειδή ένας φρονιμίτης δεν έχει πολύ χώρο να μπει. Μπορεί επίσης να βρίσκεται σε κακή θέση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να θέσει τα άλλα δόντια σας σε κίνδυνο όταν σπρώχνει.
Συμπτώματα προσβεβλημένων φρονιμιτών
Μερικές φορές οι φρονιμίτες προσκρούονται. Ένα έγκλειστο δόντι είναι αυτό που έχει κολλήσει κάτω από τη γραμμή των ούλων και δεν μπορεί να βγει από μόνο του ή, αν συμβεί, θα εισέλθει υπό γωνία, σπρώχνοντας τα άλλα δόντια από τη μέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τον κίνδυνο ότι ένας φρονιμίτης θα εμφανιστεί επηρεασμένος όταν ο οδοντίατρός τους κοιτάξει τις ακτινογραφίες αυτών των δοντιών. Μια περίεργη γωνία ή θέση μπορεί να σηματοδοτήσει μια ανησυχία.
Άλλες φορές, μπορεί να αισθανθείτε τον πόνο και την ενόχληση από τα δόντια που βγαίνουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:
Πόνος στη γνάθο, ειδικά στην περιοχή του δοντιού και μερικές φορές ακτινοβολεί προς τα έξω από εκεί
Κακοσμία του στόματος ακόμα και όταν βουρτσίζετε καλά και συχνά
Πρησμένα ούλα, ιδιαίτερα φλεγμονή στην περιοχή των φρονιμιτών
Πόνος, που κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό
Δυσκολία στη μάσηση, στο άνοιγμα της γνάθου και στην ομιλία
Εάν κάτι από αυτά συμβαίνει μαζί σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε λοίμωξης.
Προβλήματα από χτυπημένα δόντια
Μην αγνοείτε έναν κρουσμένο φρονιμίτη. Εάν αφεθεί στη θέση του, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πιθανά προβλήματα, όπως:
Βλάβη στα άλλα δόντια καθώς σπρώχνει άλλα δόντια από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας σχίσεως άλλων δοντιών ή αποδυνάμωσής τους λόγω βλάβης των νεύρων.
Κύστες μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή όπου το δόντι προσπαθεί να διαρρεύσει, προκαλώντας πόνο και υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
Μπορεί να εμφανιστεί πρώιμη τερηδόνα επειδή αυτή η περιοχή τείνει να είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί.
Η ουλίτιδα σχηματίζεται ως αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής λόγω των περιορισμών πρόσβασης σε αυτήν την περιοχή.
Είναι συνετό να λάβετε θεραπεία για τους φρονιμίτες το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε επιπλοκές όπως οι παραπάνω.