Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, προκαλεί συχνά πόνο στη γνάθο και δομική βλάβη στα δόντια. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τρίζουν τα δόντια τους μέχρι να εμφανιστεί πόνος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρός τους παρατηρήσει τη φθορά του άνω τμήματος των δοντιών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αλέθουν σπάνια, όπως όταν είναι ανήσυχοι ή αγχωμένοι. Μερικοί αλέθουν όλη την ώρα. Ενώ το σπάνιο τρίξιμο δεν προκαλεί συνήθως βλάβη, η συχνή ενασχόληση με το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές για τη συνολική στοματική υγεία.
Τι προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών;
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο τρίξιμο των δοντιών. Οι πιο συχνές αιτίες για το τρίξιμο των δοντιών σχετίζονται με το στρες και το άγχος. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο που αντιμετωπίζει συνεχές στρες να τρίζει τα δόντια του. Η αίσθηση λείανσης μπορεί να αισθάνεται σαν ένα είδος ανακούφισης από το άγχος για το άτομο. Οι διαταραχές ύπνου, ειδικά η άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν βρουξισμό.
Όσοι πίνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή κάνουν χρήση προϊόντων καπνού βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο άλεσης, όπως και όσοι κάνουν χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών. Εάν πίνετε πολλή καφεΐνη, όπως πάνω από 6 φλιτζάνια την ημέρα, αυτό σας θέτει επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο για βρουξισμό.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η φαρμακευτική αγωγή. Όσοι λαμβάνουν φάρμακα κατά του άγχους, όπως εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), είναι πιο πιθανό να τρίζουν τα δόντια τους από εκείνους που δεν το κάνουν.
Τύποι βρουξισμού
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βρουξισμού, που ορίζονται από το πότε συμβαίνουν. Η κίνηση λείανσης που συμβαίνει σε αυτές τις συνθήκες είναι η ίδια.
Ξύπνιος βρουξισμός
Αυτός ο τύπος βρουξισμού εμφανίζεται όταν είστε ξύπνιοι. Συχνά τροφοδοτείται από συναισθήματα άγχους, στρες ή θυμού. Ένα στρεσαρισμένο ή ανήσυχο άτομο μπορεί να σφίξει το σαγόνι του και να τρίζει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της ημέρας ως ένας τρόπος να επεξεργαστεί αυτό που νιώθει. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένα άτομο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα θέμα, συχνά σαν να είναι βαθιά σε σκέψεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ξύπνιος βρουξισμός δεν απαιτεί θεραπεία, επειδή η λείανση είναι συνήθως λιγότερο σημαντική. Ωστόσο, το άτομο πρέπει να παρατηρήσει ότι αλέθει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να σταματήσει. Η επίγνωση της λείανσης δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά στην αρχή. Μπορεί να απαιτήσει τη χρήση της διαχείρισης του άγχους για να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί η επιθυμία για άλεση.
Βρουξισμός στον ύπνο
Ο δεύτερος τύπος, ο βρουξισμός στον ύπνο, μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Όπως υποδηλώνει ο όρος, αυτός ο τύπος βρουξισμού εμφανίζεται όταν τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε. Αυτός ο τύπος λείανσης είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί χωρίς παρέμβαση, επειδή δεν μπορείτε απλώς να το συνειδητοποιήσετε – απλώς επειδή κοιμάστε! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το είδος λείανσης συνήθως προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια συνολικά.
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνουν αρκετά εμφανή τα σημάδια του βρουξισμού. Μία από τις βασικές ανησυχίες είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτό το είδος βρουξισμού δεν συνειδητοποιούν πόσο δυνατά ή σφιχτά σφίγγουν το σαγόνι τους ενώ τρίβουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει έως και 250 λίβρες δύναμη κατά την άλεση. Αυτό είναι που συνήθως προκαλεί πόνο στη γνάθο και βλάβη στην επιφάνεια των δοντιών. Για μερικούς, το να ξυπνάνε συχνά από πονοκέφαλο είναι ένδειξη ότι αυτό το είδος τριξίματος των δοντιών συμβαίνει.
Κανένας τύπος βρουξισμού δεν είναι καλός για τα δόντια σας. Η εύρεση ενός τρόπου αντιμετώπισης είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξέρετε ότι τρίζετε τα δόντια σας.